Günlük yaşantımızı maddi ve manevi değerlerimiz ile devam ettirmekteyiz. Yaşantımızı sürdürmekteyken bu değerlerimizin zarar görme ihtimali oldukça fazladır. Maddi ve manevi değerlerin zarar görmesi neticesinde zararın karşılanması için verilen veya mevzuat ile hak olarak düzenlenen menfaatlere tazminat denir.
Tazminatın ortaya çıkması pek çok şekilde olmakla birlikte uygulamada en çok rastlanılan türleri trafik kazası, iş kazası, haksız fiil sonucu ortaya çıkan maddi ve manevi tazminatlardır.
Ölüm gerçekleşmişse cenaze masrafları, ölenin desteğinden yoksun kalanlar kişilerin uğradığı kayıplar, ölümden oluşan hastane vb masraflar maddi zararları oluşturur.
Bedensel zarar oluşmuşsa tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından kaynaklanan zarar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar vb masraflar maddi zararı oluşturur.
Hâkim, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, durumun gereğini ve özellikle kusurun ağırlığını göz önüne alarak belirler. Tazminatın amacı kişinin uğradığı zararı gidermek olup; hükmedilen tazminat miktarı ile kişinin zenginleşmesi sağlanamaz.
Tazminatın belirlenmesinde bilirkişilerce yapılan aktüerya hesabı temel oluşturmakla birlikte hakimin olayın oluş şekline göre kullanacağı takdir hakkı da önemlidir. Dolayısıyla ortaya çıkan zarar hakkındaki tüm argümanların mahkemelere bütün ayrıntısıyla sunulması tazminatı gerektirir zararın ortaya çıktığının ispatı açısından önemlidir.